Pryltest: överlevnadsarmband

Du har säkert sett dem: de flätade armbanden i makramé (som det hette förr) De är vanliga bland militärer och friluftsfolk. De bärs också som ett prepper-smycke.

Jag hittade ett för billiga 20 kr på Dollarstore som jag inte kunde hålla tassarna borta från. Det som fick mig att slå till var den inbyggda visselpipan och eldstickan. Och det var dessutom riktigt snyggt.

Visselpipan var i svagaste laget men kan ändå hjälpa dig att få uppmärksamhet i ett nödläge. Eldstickan fungerade förvånansvärt nog riktigt bra. Räcker säkert till att starta eld med minst ett tjugotal gånger (om du uppövar skicklighet i eldmakningens ädla konst, varom mer i ett senare inlägg).

Superbilligt…och bristande hantverk. Som ses på tredje bilden ovan var ändarna (man ser vita kärnan) inte fästade alls. De lossnade faktiskt av sig själv efter en stund med armbandet på. Detta kan man förstås åtgärda själv, men det är inte helt lätt.

Som förväntat rörde det sig vidare om falsk paracord (fallskärmslina). Fördelen med äkta sådan är att den pallar för biffiga 250 kg! Det innebär att du tex. (försiktigt) kan lyfta en hel människa i en lina. Äkta vara har också ett starkt hölje innehållande sju separata små starka trådar. Dessa kan användas som fiskelina eller enklare bindemedel. Två meter paracord blir vips till 16 meter tråd/snöre! Nu förstår du varför det talas så mycket om den. Ett riktigt bra tågvirke således!

I de flesta preppers bor det en liten scout och prylnörd. Utrustning är kul och viktigt, men glöm inte att ju mer kunskap och kreativitet du har, desto mindre utrustning behöver du. Den utrustning du ändå har kan ju istället vara av riktigt bra kvalitet. Så om du nu till äventyrs åstundar ett överlevnadsarmband, köp ett multifunktionsspänne. Det finns också spännen som det ovan med en liten kompass inbyggd. Kanske något för mimimalisten och gramjägaren som vill bocka av flera av överlevnadens 10 C bara genom att smycka sig en smula. Skaffa också — naturligtvis — äkta paracord (som du ändå behöver ha lite av) och fläta ditt eget armband! Makramé!

Ett svar på ”Pryltest: överlevnadsarmband”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *