Stoppa strumporna! (och annat dåligt!)

Situationen var den att när jag tuffade på i mina ullstrumpor och besökte lilla mamma upptäckte jag till min fasa och församlingens glädje ett hål där tån kikade fram.

Vi talade faktiskt om överlevnad och prepping och nu blev det upp till bevis. Draken lyfter bäst i motvind och jag visste att problemet kunde lösas på mindre än fem minuter med rätt verktyg och rätt attityd. Gamla kloka tanter som min mor har naturligtvis garn och stoppnålar i sina gömmor. Svårare var det dock att hitta stoppsvampen.

Förr i tiden var man rädd om verktyg, kläder och sina ägodelar. Och i bästa fall om varandra. Det var oftast av nödvändighet, för att man hade inte så många saker och inte heller så mycket kosing. Och man var beroende av de runt omkring. Det var också dygdigt i sig att vara sparsam, flitig, hjälpsam och att vara hel och ren. Tänk vad tiderna förändras ändå!

I en överlevnadssituation eller efter en större samhällskris när näten kopplas ifrån ett tag eller för gott kan du plötsligt befinna dig i det läget att du är helt beroende av din utrustning. Din överlevnad kan hänga på att du har hela strumpor, en tät regnjacka eller en slipad kniv. Därför är det –naturligvis — dags att återuppliva en del gamla dygder och redan träna dig i att hålla dig själv och dina prylar i gott skick. Kunskap och flinka händer kan komma att bli dina bästa vänner en dag.

Vad kan vi mer lära av denna stillsamma vardagssituation? Jo, att det ofta är väldigt lätt att vårda sin utrustning (och sig själv!) och laga saker i ett tidigt skede av förfall! Och att utrustning och kunskap är bra saker att ha med sig i lätta och framförallt svåra situationer. Det gör det lättare att vara kreativ och lättare att behålla sin motivation att klara sig och att må bra. Och att man inte behöver slänga saker hejvilt som blivit en vana för många när pengarna och billiga kläder och prylar tillverkade lång bort flödar och affärerna är öppna för jämnan. Men dessa sakernas tillstånd varar knappast för evigt. Dåliga tider kommer och går i historien. Så börja laga! Stoppa strumporna för bövelen och stoppa slöseriet! Och ge dina föräldrar och andra äldre som är i livet lite tid och kärlek! Många av dem kan mycket om prepping även om de inte förstår ordet.

PS. En detalj i sammanhanget värt att notera är att i överlevnadens ”10 C” som består av två set med fem prylar vardera så ingår faktiskt ”canvas needle”, dvs. stoppnål. En väldigt enkel och bra sak att ha med sig. I sin nödask och på sin pimpade morakniv. Har du dessutom paracord med dig så kan du ju laga det mesta! DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d