Nödtandborste av björkkvist: så gör du!

Du har rymt till skogs eller åkt på prepperläger och upptäcker till din fasa att du glömt tandborsten! Ingen fara, Dr Prepper har beredskapsmedicinen just för dig.

Skulle du befinna dig i ett nödläge gör det mycket för välbefinnandet och psyket att kunna fräscha till dig innan du kryper in i din nödbivack. Och jag måste säga att en tandrengöring enligt nedan visserligen tar längre tid, men ta mig tusan om inte tänderna känns ännu renare än efter mina vanliga drag med en fransig plastborste. Behöver du vara länge i vildmarken så förvandlas hygien som tandborstning till livsviktigt för din överlevnad. Nu till verket:

Djävulen sitter oftast i detaljerna, men detta projekt är busenkelt om du bara har din kniv till hands. Om du inte redan gjort det börjar du steg för steg förstå varför eggverktyget vinner första plats i överlevnadens 10C.

När du redan efter någon minut är redo att börja sköta din tandhygien så får du försiktigt putsa varje tand för sig i lodrätt riktning. Lätt på handen och på tanden, var rädd om tandköttet. Det tar sin tid, men du har ju ändå inte mycket att pyssla med när du har säkrat vatten, lite kalorier och värme till natten. Och oj vad fräsch du kände dig plötsligt. Lite som efter ett dopp i en frisk bäck. Kvisten gör dessutom rent precis där tandhygienisten säger att det är viktigast, i gränsen mellan tand och tandkött.

Nästan var du än är i Sverige har du en björk till hands. Det är ett vackert träd som du kan använda till mycket! Förutom tandborstningen kan du av askan tillverka basisk lut till tvålar och fnöskeberedning. Du kan dricka saven på våren. Du kan göra sopkvastar av kvistarna; nödtvättmedel och schampoo av löven. Den erbjuder ditt viktigaste tände när du ska skapa eld. Du kan göra koppar och skopor av barken. Eller varför inte göra dig en ryggsäck (kont) eller en hatt? Veden blir fina skedar och är ett utmärkt bränsle som inte kastar gnistor omkring sig. Många träd är heliga i folkmytologier, men björken borde ligga högt på varje överlevares topplista på våra breddgrader! Så ge den lite kärlek och respekt!

Läs mer om den fantastiska björken:

Ett svar på ”Nödtandborste av björkkvist: så gör du!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *