Björksav — vårens egen sportdryck: så gör du

När våren kommer stiger saven och livsandarna återvänder. Så är det definitivt för björkarna. Och sedan gammalt dricks björksaften direkt från träden som en livgivande injektion efter vinterns torftiga kost och mörker. Här kan du läsa om hur vi gjorde och upptäcka att det är lättare än vad man kan tro. Och godare!

Den tidiga våren är som alla årstider härlig och med sin tjusning! Islossning, fåglar, ljus, blommor, första fjärilen. Och björkarna börjar dra upp vätska från den tinande marken när solen ligger på. En stor björk kan dra hundratals liter på en dag. Och du kan tappa en till tiotals liter per dygn från ett och samma träd. Kom ihåg att savtappning inte ingår i allemansrätten och du får — naturligtvis — tappa din egen ägandes björk eller be markägaren om lov. Du behöver inte vara rädd för att skada björken med en enstaka litet tappningshål, men var god mot det livgivande trädet och plugga igen hålet när du är klar. Det görs enkelt med en träplugg täljd av en kvist som hamras in i hålet.

Tiden när björksaven stiger och låter sig tappas är mellan tjällossning och lövsprickning, en period på 1-2 månader. En del säger också att det ska vara frost på natten och varmt på dagen, men det är ungefär samma tidsperiod. Någon attlig frost behövs inte för savens skull, det behövs bara vatten i marken och värme på dagen.

Ett annat sätt att göra det enkelt för sig är att skära av en kvist och hänga på kärlet direkt. Utan att borra i stammen. Det är ett bra sätt i ett nödläge. Annars har det nackdelen att du inte kan stoppa savflödet på något enkelt sätt.

Om du får välja årstid att gå vilse är tidig vår inte så dumt val med tanke på att du har en säker källa till uppiggande sportdryck på armslängd avstånd. Och du börjar förstå poängen med att alltid ha dina 5C i ordning när du irrar omkring i vildmarken. (Länk till 5C och 10C) Har du kniv, snöre och metallkärl så är det bara att vrida på björkkranen, vänta en timme, och dricka. Medan du väntar kan du göra upp en eld och värma dig vid, och tälja en vandringsstav/grävkäpp i lugn och ro.

Det är således en trevlig sak att göra i den tidiga våren och kan vara en ren och uppiggande dryck om du är vilse i vildmarken, men är det också nyttigt? Förr i tiden hade man ofta bristsymtom på vårvintern och ett vitamintillskott kunde absolut vara välkommet. Med dagens möjligheter att äta färska grönsaker och frukt året om finns det ingen som behöver få vitaminbrist pga kosten.

Saven innehåller mineraler som kalium, kalcium, magnesium och lite C-vitamin. Så det kan betraktas som ett vitaminpiller och ett glas om dagen när det är säsong kan vara ett motiverat och gratis tillskott. Någon enstaka procent socker som ger en försiktig sötma. Äppelsyra (som också anses hälsobringande) ger en antydan om syra. Och logiskt nog innehåller den också xylitol (”björksocker”) som också ingår i tandvårdande tuggummi. Således sorteras björksaven in i kategorin sportdryck eller för den delen ”functional food”. Och det helt gratis. Och så känns det naturligt. Man ansluter till en lång kulturhistorisk tradition och lär sig förstå och uppskatta naturen som vi har runt om kring sig.

I folkmedicinen menade man att saven hade en lång rad terapeutiska användningsområden. Linné ansåg på 1700-talet att björksav var bra som hostmedicin och som laxermedel. Det senare kan ju oroa men jag har druckit åtminstone en halvliter några dagar i rad utan att få några besvär med magen.

Jag måste säga att det smakar riktigt gott, lite som ett försiktigt smaksatt kallt vatten. Så varför inte prova naturens egen sportdryck när det är säsong!

Läs mer på samma tema:

2 svar på ”Björksav — vårens egen sportdryck: så gör du”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *