Fattigmans gärdesgård: Gör vackert naturstängsel själv!

Stängsling är en återkommande syssla för alla som har djur och trädgård. Här får du inspiration hur du kan göra det själv med lokala material (nästan) utan kostnad. Huruvida det blir behagligt att se på ligger som vanligt i betraktarens öga. Oavsett det estetiska löser du ett annat problem som många har…

Det är fasligt sjå att hålla rådjur och harar borta från trädgården, men även delvis välkomna djur som höns och kaniner. Första året på min nya gård massakrerade rådjuren allt jag odlade. Andra året gick de lösgående hönsen bananas i trädgården och sprätte metodiskt upp allt, inklusive potatisen. Jag insåg att här gäller det att skydda sina resurser med en kraftfull barriär.

Jag provade med att köpa hönsnät av olika slag och tittade på diverse stängselalternativ. Alla var dyra och innebar långa transporter och fossila bränslen i produktion och distribution. Jag begrundade stilla vilka alternativ som stod till buds. Traditionell gärdesgård kanske? Hm, mycket arbete och jag har inte kunskaperna. Levande stängsel (vilket är en önskedröm som jag fortfarande lurar på, men det är en annan historia). Vad göra?

Heureka! Designen får du gratis nedan och jag kallar den ”Fattigmans gärdesgård”. Den som envisas med att leka småbonde har ofta ett annat problem också:

Jag kom således fram till en smidig lösning samtidigt som jag löste ett annat problem som alla som har mark utan betesdjur snart blir varse: förbuskningen! Slyet! Röjningsberget! Då jag ändå har ängsmarker som behöver restaureras har jag ju fri tillgång till klent virke, stolpar, störar och slanor. Tidigare brände jag sådana högar, vilket känns fel då det är användbart virke, och med mitt tankesätt är det organiskt material som åtminstone borde komposteras. Jag provade att flisa en del kvistar med en kompostkvarn (liten flistugg). det blev fint spån att ha i trädgårdsgångar och runt bärbuskar och fruktträd. Men det var många många timmars arbete för en kubik spån. Buskar och kvistar fortsätter vara en överflödsresurs.

Se där ja! Nu har vi både stolpar (som sätts ner i marken med spett och slägga) och längsgående käppar som blir stadgan i stängslet (Jag hade turen att det redan fanns en del tryckimpregnerade stolpar att tillgå)

Nu är det dags att spika eller skruva fast vertikala pinnar/småkäppar/störar. Jag lämnar ca 15 cm mot marken, så det inte ruttnar i kontakt med marken och för att kunna slå med lie eller trimmer under staketet. Jag använder också vattenpass vertikalt, för ögonmåttet kommer att ge ett staket som tveklöst är styggt för ögat.

Vän av ordning påpekar nu att det här möjligen stoppar rådjur men inte de mindre marodörerna och longobarderna. Det löser vi genom att skörda slanor (långa kvistar som gärna skjuter som rotskott eller från hamlade träd och sen fläta in det mellan de vertikala käpparna. Det blir också tilltalande rent estetiskt. (Jag har också som framgår av bilderna använt både kompostgaller och hönsnät på insidan av stängslet). När en buske kapas kan den kraftiga roten skjuta skott som kan vara både tre och fyra meter långa redan första året. Det gäller tex. vide och sälg. Men även lönn har jag sett.

Nu är det dags att fläta in slanorna. De använder jag färska så det är mer böj och spänst i dem. Annars riskerar de att brytas. De får torka på plats.

Andra användningsområden för tekniken är spaljéer, vindskydd, insynsskydd (då kan man fläta in tunnare slanor tätare). Lite grövre buskar och småträd ger för övrigt ett rundvirke som kan användas för att bygga vedskjul, tak över utegymmet mm. Låt mig återkomma till det.

Planen för fattigmans gärdesgård är att nästa år låta störbönor, höga ärtor och humle (humle mår bra av högre störar, ca fem meter) växa längs med de vertikala käpparna. Eller med sådana bönor blir käpparna nog benämnda störar. Så får stängslet i enlighet med permakulturens principer en tredje funktion. Du blir av med sly, du skyddar dina odlingar och du får stöd till dina höga nyttoväxter.

Nu har du vad du behöver för att göra ditt eget så gott som gratis naturstängsel med lokala material. Och samtidigt blir du av med en del av det förbuskade slyet. Behåll ditt lugn och mycket nöje därute!

Läs mer om trädgård:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *