Länktips

Alternativ.nu Fantastisk resurs, främst för självhushållaren och lantisen, för andra att drömma och inspireras av. Ger ut papperstidskriften ”Åter” för en billig penning. När internet släckts ner och du sparat tidskrifterna i en mapp har du ett sannskyldigt hushållningsbibliotek i ditt hem! Naturligtvis har du annan viktig litteratur på papper också, såsom kartböcker och diverse handböcker; Jag säger bara…”Ätliga växter någon? Förvara potatis? Klipp ditt får?”.

Civilförsvarsförbundet En frivillig försvarsförening för dig som vill lära dig om kommunens krisberedskap och hjälpa till när något händer. Bli medlem! Gå grundutbildningen, träffa likasinnade, gå kurser om allt från hjärt- och lungräddning, evakuering, vattenbarriärer, stödjande samtal, elverk och nödvatten! Du blir en del av en Frivillig resursgrupp (FRG) och får öva regelbundet. Javisst, du får tom. en slant för besväret.

Dinsäkerhet.se Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Här finns information, kanske mest relevant för den som är ny och nyfiken på hemberedskap. Staten börjar långsamt vakna ur sin beredskapsdvala för att inte säga törnrosasömn. Kudos till dem och ska man säga ”Godmorgon!” kanske?

Försvarsutbildarna En frivilligorganisation som utbildar och stärker totalförsvaret. De håller till exempel riktigt bra öppna föreläsningar om hemberedskap runt om i landet. Och de utbildar dem som vill bli aktiva i hemvärnet och andra frivilliga försvarsorganisationer. Deras kursutbud är stort och intressant.

Hemvärnet Om du gjort lumpen eller vill göra en snabblump på ett par intensiva veckor kan du gå med. Du får lära dig nyttiga saker som samarbete och om allsköns utrustning. Du får tillgång till ett smörgåsbord av bra kurser. Du har också förmånen att hjälpa till när något händer som att leta efter försvunna personer eller släcka skogsbränder. Är du mest fredligt lagd kan du tex. satsa på att bli sjukvårdare. Du får öva några dagar per år. Och jadå, lite betalt får du också. Och barr innanför kragen.

Vardagsprepping En trevlig blogg med personligt tilltal om en nybörjares resa mot ökad beredskap. Mycket pryltest och en fiktiv följetong, bland annat.

%d