Ryggsäcksfilosofi: ett bärande system

Alla bär vi med oss en ryggsäck genom livet. Många av oss också i bokstavlig mening. I det här inlägget presenterar jag mitt eget ryggsäckssystem och ett ”tänk” för att strukturera upp sina säckar och vara beredd på det mesta.

Man får inte slarva med grunden och det är väl värt att lägga ner lite tid, energi och eventuellt en tusenlapp (ja det räcker faktiskt) på ett bra ryggsäckssystem.

Låt oss börja med den ryggsäck jag använder varje dag och som jag har med mig överallt. Här gäller det att hitta en balans mellan prestanda och rörlighet. Den ska vara så lätt att den alltid är med när man ska till jobbet, åka bil, aktiviteter och går och handlar. Blir den klumpig eller tung kommer jag att börja fuska och lämna den i bilen, börja plocka ur saker vid vissa aktiviteter. Samtidigt måste den innehålla det som behövs för att klara sig tre dygn var som helst och när som helst med bara ryggsäcken (och det som jag för tillfället har på mig i övrigt).

Jag är inte sponsrad och förordar inget specifikt varumärke utan bara produkttyper. Den finns en uppsjö av snarlika säckar med pris från 350 kr upp till det tiodubbla. Vägledande för mig har varit pris i förhållande till vad jag behöver. Det går således att lägga åtskilliga tusenlappar på motsvarande system, men jag skulle säga att du då får endast något litet bättre kvalitet. Prylarna som presenteras här är väl utprovade, har fått goda recensioner av andra och fungerar utmärkt. Och de ingående säckarna och påsarna har alla tillsammans gått loss på endast 900 konor.

 1. Ryggsäck 2. Bältesficka för elektronik 3. Väska för vattenflaska med ytterficka och axelrem 4. Sjukvårdsväska 5. Ficka för kläder/skydd

Ryggsäcken är av så kallad ”taktisk typ” och fördelarna med en sådan rygga är många:

 • Smal och hög (ger full rörlighet åt armarna)
 • Hållbar i kraftigt material; så gott som vattentät, bra dubbla blixtlås.
 • Expanderbar a lá dragspel. Går från ca 20 liter till 36 liter i ett nafs. Inbyggda remmar packar ihop ”dragspelet” och anpassar säcken efter innehållet.
 • Står för sig själv om du ställer den upprätt. Den (rygg-)säckar inte ihop
 • Synnerligen välorganiserad med avseende på antal fack och deras placering i olika huvudfack och rymliga ytterfack
 • Expanderbar också genom att du kan fästa saker på utsidan. Tex under med inbyggda remmar eller via nätverket av ”molle”, eller med rep, buntband, karbinhakar eller remmar av alla de slag.
 • Inga problem att fästa ryggan på cykel, motorcykel, båt, annan ryggsäck och lätt att fira med rep.
 • Kort sagt så genomtänkt och praktisk så huden knottrar sig.
 • Nackdelar:
 • Relativt tung på 1,3 kg.
 • Det ser ut som du ska ut i strid (Kan lindras genom att välja en färg som inte är kaki, oliv, diesel eller kammo).
 • Inte precis i naturmaterial. När den är ny luktar den lite ”kemiskt”.
 • Jag kan inte se någon mer nackdel, så jag rekommenderar tveklöst ryggsäckstypen.

Låt oss nu ta en närmare titt på de ingående delarna i systemet, de olika ”sub-säckarna”.

Sjukvårdsväskan innehåller tourniquet, första förband, fästingplockare, smärtstillande, plåster, resorb, skavsårsplåster, insektsmedel, hudsalva mm. Den är konstruerad så att den kan, förutom fästas på ryggsäcken, också fästas på låret när man jobbar. Och den kan fällas ut på ett bord eller på marken och ger en fin överblick av innehållet. Nästa del utgörs av en väska med axelrem som innehåller ”köksfunktionen” med vatten och mat:

Man behöver också lite ”skydd” i form av förstärkningsplagg och skydd mot väta. Att ha detta i en separat ficka istället för löst flytande i ett stort fack gör din ryggsäck välorganiserad. Ett alternativ är att ha en lättvikts extra ryggsäck inuti stora säcken som innehåller kläder och skydd. En sådan säck kan också bäras på framsidan av kroppen så att du får två säckar, en fram och en bak när du vandrar långt. Det här är minimiinnehållet i klädesfickan:

Kläd/skydd-fickan: Regnskydd för ryggan, regnponcho, nödfilt, handskar, ullstrumpor, buff, kallingar/badbyxor. Ingår också en liten necessär med tandborste (ej med på bilden).

Mobiltelefonen är förstås en formidabel överlevnadsmaskin som gör att du kan kommunicera för nödrop, din familj och dina vänner, kompass, karta, överlevnadshandböcker och you name it. Därför behövs det ett ordentligt tänk kring detta. Bältesfickan kan fästas utanpå ryggsäcken eller i just din livrem eller i axelremmen via karbinhake. Praktiskt om du vill ha mobil eller annat nära till hands när du är i rörelse.

Bältesfickans innehåll: Överlevnadsask, powerbank med ficklampa, laddkablar och hörlurar.
Överlevnadsasken är av klassisk typ a lá ciggarlåda. En fördel med den är formatet, den slinker ner i vilken byx- eller skjortficka som helst.

Det finns lite annat smått och gott i säcken som inte är med ovan:

Pannlampa, pluska (med pengar, frimärken, kort på familjen) multiverktyg, reflex, necessär, anteckningsbok

Ryggsäckssystemet är egentligen en del av något större. Det är en del av dig och din kunskap. Du ska bara ha saker du verkligen behöver och som du förstår dig på att använda. Det är lätt att, när man börjar, plocka på sig allt möjligt man tänker sig behöva: fiskeredskap och större mängder ätbart. Detta är för mina och de flestas behov onödig ballast. Tänk igenom innehållet noga och lägg mycket tid på att organisera systemet. Det har du igen.

För att du ska kunna prestera i alla tänkbara lägen är det som du har ”på dig i övrigt” viktigt. Det bär upp och stöttar ryggsäcken. Kläder efter väder, du bör kunna gå minst ett par mil i de skor och kläder du har. Så bra skor att gå i är av yttersta vikt. Själv har jag alltid skor som lämpar sig för att gå i. I bilsäcken har jag foppatofflor (med hälrem) som kan vara bra i många lägen. När det ska vinterbadas, vada över en bäck eller om du får skavsår och behöver växla mellan olika skodon.

Huvudbonad är en självklarhet. För att skydda mot väta, sol, insekter, kyla. Det är också väldigt snyggt och vi får inte tappa stilen även om det råkar vara bug-out-läge.

Friluftsbyxor eller ”cargo-byxor” med benfickor är mycket praktiska och de bör alltid kompletteras med livrem. Och en jacka eller skaljacka som är lite vind- och vattentålig är alltid ett bra komplement. Här får man dock se upp så att man inte avviker för mycket på jobbet eller där man bor. Där jag bor är det snarast standard att se ut som en vandringsmupp, så det är en fördel. Kavaj och skjorta göre sig icke besvär. Jag har också fördelen att jobba i uniform (vårdpyjamas) och behöver inte ha eleganta kläder på mig till jobbet.

Således kan man känna igen en prepper på långt håll eftersom denna har keps, taktisk ryggsäck med något lite för mycket grejer i, byxor med benfickor och vandringsskor. Detta är ju lämpligt om du vill signalera till din omgivning att du alltid är redo, att du har kunskap och resurser och tillhör en subkultur. Det är mindre lämpligt om du vill smälta in och framstå som vem som helst. Detta enligt principen som kallas ”grey-man”. Här kan man tänka olika, men det är inte iögonenfallande att tex. se ut som en friluftsnerd där jag bor. Snarare är det just det som är grey man. Problem löst.

Tänkbara komplement (som jag har i en likadan säck som fungerar som gobag):

 • Liten lättviktsrygga (inuti stora säcken)som klädfodral/extra säck till barn eller kompanjon.
 • Midjeväska, praktiskt för smågrejer eller när man ska fixa med saker (i EDC har jag förvisso en livremsväska också enligt ovan).
 • En bra ficklampa.
 • Solcellspanel som kan hängas utanpå ryggsäcken.
 • Tre plastsäckar av god kvalitet (kan göras till sovsäck, regnponcho, flythjälpmedel, tarp mm)
 • 20 meter Fallskärmslina (paracord) och en rulle silvertejp.
 • En ordentlig friluftskniv.
 • Hoppfällbar såg och liten yxa.
 • En överlevnadshandbok, trevlig läsning om det blir tristess, och någon detalj däri kan komma att behövas.

Bingo! Med lite komplement har du en fullödig BOB! Eller en vandringssäck för övernattning i skogen. Och säckens maximala storlek på 36 liter med möjlighet till kompletterande fickor utanpå räcker. Du kan få med dig både tarp, extra mat, sovsäck och liggunderlag om det skulle behövas.

I mitt överlevnadssystem ingår tre ryggsäckar: En vardagsryggsäck, en stående i ett skåp på jobbet och en tredje i bilen. Ja det förstås, hemma har jag också fler ryggsäckar, duffelväskor, kanotväskor för längre vandring, camping, cykling och kanot, men de ingår inte i detta alltid-redo-system. Här fokuserar vi på vardagssäcken, den som alltid är med och som på preppingska kallas Every Day Carry (EDC). Den på jobbet kan kallas Go Bag eller Bug Out Bag (BOB) och den i bilen I am Never Coming Home Bag (INCH). Men man måste bygga från grunden och det viktigaste är att du har en bekväm, praktisk säck med dig jämnt och att den är full av lätta och praktiska resurser.

Krångla inte till saker och ting. Om du inte redan har det, börja med att skaffa dig en praktisk vardagsryggsäck som kan användas till jobbet, på dagsutflykt och när du reser omkring. Och du kan göra det enkelt och med en liten budget. Det viktigaste är att du har tänkt igenom vad du faktiskt behöver, hur mycket du klarar att alltid bära med dig och att det hela är välorganiserat. Och känslan av att veta att man klarar sig och kan hjälpa sig själv och andra vid behov är trevlig. När din kompis har fått en fästing så löser du det problemet och blir dagens hjälte. Mycket nöje!

Läs mer om utrustning:

3 svar på ”Ryggsäcksfilosofi: ett bärande system”

 1. Tack för utmärkt redovisning av ryggsäckssystem! Själv brottas jag med tanken på hur stor ryggsäck som behövs för en INCH-bag som bland annat ska rymma en sovsäck för vinterbruk. Tycker att en gammal 50-liters som jag köpte på Biltema för några år sedan är för liten för att kunna rymma en sådan sovsäck + en hel del annat. Men kanske en smart konstruerad ryggsäck på 55-60 liter skulle passa? Vidare funderar jag på om man skulle satsa på en ryggsäck som består av ”moduler” – där t.ex. nederdelen skulle kunna rymma sovsäcken. Oj, nu tänker jag högt här, märker jag – ska läsa igenom din artikel igen och fundera vidare. Tack för all info!

  1. Tack för din fundering! Själv är jag som du märkt en vän av moduler. Och att kunna fästa saker på utsidan av säcken, tex. Liggunderlag och sovsäck.Då är molle bra och att inkludera lite extra remmar. En INCH-bag borde vara superstor men det måste ju vägas mot hanterbarhet och att den alltid är med eller i bilen. Bara några funderingar. Lycka till med ditt projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *