Ringblomman: salvelsefull och vacker

Många saker är lättare att göra än vad man tror. Att göra egen hudsalva hör till den kategorin. Och varför inte tillsätta extrakt på ringblommans blad! Ringblomman är trösterikt lättodlad, en sannskyldig nyttoväxt och duger även som prydnad. Så den på friland, njut av att den blommar hela sommaren lång och ett och samma bestånd tål att skördas flera gånger. Se för all del till att samla in fröer till din fröbank (Just det, ”fröbank”, något varje långsiktigt tänkande prepper bör bygga upp, varom mer senare) så att du kan ha utsäde även kommande säsonger.

Det är hög tid att skrida till verket. Principen för att göra en mjukgörande hudsalva med bivaxets medicinska fördelar är mycket enkel: du blandar flytande olja med ett fast vax och får din salva. Använd rapsolja och bivax i proportionerna 4:1. Fyra delar olja och en del bivax. Vaxet smälter du i en skål över hett vatten och häller sedan i oljan och rör om. Häll upp det i små burkar så stelnar det inom kort.

Men nu var det ringblomssalva som stod på dagordningen, och då tarvas det förberedelserna att först torka blombladen i rumstemperatur ett par dagar. Sedan görs solinfusion på ringblommans blad och rapsolja. Blötlägg blombladen i oljan, i en gurkburk eller liknande. Se till att alla växdelar täcks av oljan. På med locket och låt det stå på en solig plats ett par veckor. Vänd burkarna dagligen.

När två veckor med andra aktiviteter och drömmerier är till ända är det dags att bereda själva salvan. Ha som sagt var bivax, tex i form av små köpta kulor till hands. Sila solinfusionen genom ett kaffefilter, låt det ta en stund. Forcera inte silningen för det slutar troligen med att filtret brister och då är det bara att börja om. Medan silningen sköter sig själv smälts bivaxet på spisen.

Salva med ringblomma har antiseptiska, antimykotiska och möjligen även sårläkande egenskaper och är utmärkt mot eksem. Det vet Dr Prepper av egen erfarenhet då han vid stress av typen EMP eller klimatkollaps kan få utslag av seborroiskt eksem mellan ögonbrynen och kring nosen. Då gnuggar han in en klutt ringblomssalva eller för den delen salva med ulfett (lanolin) i. Vips, efter några smörjningar så blir hans hy som en barnrumpas igen. För övrigt är salvan utmärkt även till just (irriterade) barnrumpor.

Som en kul överlevnadsdetalj kan nämnas att precis som arméns hudsalva kan även denna salva ätas i ett nödläge! Då anknyter du också till den gamla traditionen att använda ringblomman för invärtes bruk. Den ansågs ha en gallstimulerande och kramplösande verkan.

Salvan bereddes i samarbete med överlevnadspartnern Lillbjörnis Prepper (eller om sanningen ska fram var Dr Prepper lite mer nyfiken assistent i processen). I matkällaren har vi nu ett litet förråd redo att hälsa den kommande vinterns frostnupna örsnibbar, blemmor och skavsår. Och en liten burk hemgjord ringblomssalva kan bli en uppskattad julklapp eller födelsedagspresent. Man behöver inte betona hur lätt det är att göra, utan man kan nöja sig med att bli betraktad som en självhushållare av rang och tillika helylleperson. Blir du kallad hipster bör du dock artigt protestera; Du är ingen hipster, möjligen en prepper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d