På vårvintern är det dags att förodla. Då sår man inomhus för att senare plantera ut i trädgården. Det är enkelt och roligt. En trevlig syssla en snöig och blåsig dag i mars. Avsätt en timme eller två. Så här gjorde Dr Prepper och hans avkomma.
Du behöver :
1. Jord (köp eller gör egen, tex Bukashi)
2. Fröer (tex. tomat, chili, kålväxter, pumpa; sådant som tar lång tid för att komma igång)
3. Något att plantera i (krukor, mjölkpaket, vik egna med origami…)
4. Vatten
5. Gärna plastfolie eller annat att täcka över sådden med (som ett litet växthus som håller fukten tills grodden kommer upp)
Antingen köper man färdig jord eller så gör man bukashi-kompost inne i köket under vintern. Eller så tar man annan kompost man har och blandar med lite mineraljord eller torv. Egentligen är det inte så svårt, inte ”rocket science” som det heter, att göra egen jord. Den bör innehålla mycket organiskt material/mull såsom torv, kompost, en del näring (kompost, brunnen hästgödsel eller varför inte din egen urin). Nåväl på ett eller annat sätt har du en hink eller en påse med jord.
Finemang, då behöver du fröer som du kan köpa, få av vänner eller ta från ditt förråd av utsäde, något varje modern prepper på hugget har i sina gömmor. Enkelt att spara själv är ärtor och bönor, tomatfrön och gurkväxter som pumpa och squash. Och självklart potatis om man har tillgång till matkällare. Lite svårare är morötter, kålväxter, men det går det med.
Det går att plantera i både det ena och andra. Bra grejor är gamla mjölkpaket, toarullar, tidningspapper och äggkartonger. Redan from. jultider kan man gott spara på sådana bra-att-ha-saker. Jag har ett särskilt utrymme för detta skräp som kan förvandlas till guld när stjärnorna står rätt. Det som är viktigt är att varje planta har ett eget utrymme för sitt rotsystem. Sår man i en stor låda kommer rötterna att leta sig iväg och trassla in sig i varandra. Då tar plantan skada när den ska omskolas/planteras om i större kruka eller ut i trädgården.
Så här gör du enkelt egna såddkrukor. Du behöver en plåtburk eller ett glas (eller en toarulle), tidningspapper, sax och tejp:
Du kan också damma av din gamla origamibok och vika små lådor utan tejp. Om du vill plantera ut hela papperskrukan sen kan du använda papperstejp, och bara riva sönder pappret lite vid planteringen (så rötterna hittar ut).
Ta fram vattenkannan för nu är det dags för dagens clou, det vill säga själva sådden. Packa jorden lite, vattna och mylla ner fröerna, allt efter eget skön. Skriv gärna på vad det är, om du nu inte till äventyrs föredrar att leva farligt och navigera i kaos.
Så långt är vi på banan. Nu ska vi skapa en mysig miljö för fröerna. Man kan slå plastfolie, eller som det hette förr ”Gladpack” över det hela. Då skapas en varm och fuktig miljö i jorden, och du behöver inte vattna. Innan groddbladen kommer behöver växten inget ljus. När groddbladen slår ut blir glädjen stor vid köksbordet och placera din förodling i ett soligt fönster, vattna ofta, troligen behövs det dagligen. När växterna blivit någon decimeter kan man omskola dem, det vill säga plantera i ett större kärl. Och innan det är dags för dem att flytta utomhus behöver de vänjas vid uv-ljuset som är utomhus, annars dör de knall och fall. Först en halvtimme i skuggan ute, sen längre och längre stunder i solljus. Då ställer de om till högproduktion. Man kan också förstås ha en drivbänk och sätta ut tidigt, men se upp för nattfrosten bara.
Vårvintern är en härlig tid när ljuset återvänt och vi går mot varmare odlingstider. Det riktigt spritter i groddarna och det är bara att sätta igång med förodlingen, ligg som alltid steget före! Mycket nöje!
För egen matproduktion vill jag verkligen slå ett slag för potatis, kålväxter, ärtväxter, bärbuskar, äpplen och gurkväxter (men inte gurka). Det ger bulk, är lättodlat och ger mycket utbyte för insatt tid. Får du för många plantor om ett par månader, passa på att byt med vänner och bekanta. Tomater och chili ger inga kalorier, men det ger livsglädje. Och varje tänkande prepper vet att det psykiska och sociala måendet är A och O. Läs mer om odling och få fler glada tips genom att trycka på knapparna nedan: