Friluftsliv med barn: älska vintern!

För Doktor Prepper faller det sig naturligt att gilla snö, kyla och vintersport; ja till och med mörkret tycker han är vackert och mysigt. Säsongens första snöfall, när isen lägger sig, frostnupna morgnar och att göra upp eld i snöigt läger, skrinna på blanka isar eller åka längdskidor i en lång skogsbacke ger stor glädje. Även en mild vinter med enstaka plusgrader och utan snö har sina fördelar. Då kan man ju bara fortsätta höstaktiviterna som om inget särskilt har hänt! Själv hittade jag tex. kantareller i december. Det är förvisso en udda, men likväl en glädje.

Månljus såväl som små elektriska ljus, stearinljus eller oljelampor skapar en inbäddad varm och mänsklig känsla. För att inte tala om att vintern lämpar sig superbra för kallbad av olika slag. I Skellefteå finns en förening med det vinterbejakande namnet ”Mörkrets och kylans glada vänner”. Förutom att namnet i sig är underbart så anordnar de varje år tävlingar i den för många udda sporten isvakssim. Se där, ett sätt att göra vintern (än) mer lustfylld.

Om du nu räknar dig till dem som ogillar tiden november till februari så finns det ändå en del du kan göra för att höja moralen och på så sätt också bli en bättre prepper. Prepping är ju trots allt i mycket en psykologisk sport. När det nu blir vinter varje år så är det lika bra att laga efter läge och börja gilla den! Det är att arbeta med naturen och inte mot den.

Antingen ger du dig ut själv eller med vänner och bekanta och skapar positiva upplevelser av vintern. Du lär dig mycket om kroppens och sinnets behov när du ska trivas i kall väderlek. Har du barn så är det en fin sak att förmedla till din avkomma att alla årstider är underbara eller om det sitter långt inne för dig — åtminstone har sin tjusning. Nedan följer några enkla tips.

  1. Snölek. Varför inte vänja barnen vid att man kan vara ute oavsett väderlek? Det handlar om vettiga kläder och motivation: att det finns något intressant att göra. Då behövs kläder som är sköna och värmer även om de blir fuktiga. Slutsatsen av detta heter: ylle! Se till att barnen har ullunderställ och tillräckligt varma och sköna sockar, mössor och vantar. Och kläder som tål lek. För de små är overall perfekt. Även för större personer är overall perfekt. Men fjortisar och vuxna kan ha estetiska synpunkter på detta praktiska plagg. Väl ute vandrar man, fikar, åker pulka, bygger snölyktor, snögubbar eller skottar snö, snickrar eller spelar boll.
  2. Skidor och skridskor. Om man börjar tidigt med barnen så är de med på det mesta. Särskilt om man ser till att de håller sig varma, att det finns varm dryck, fika och eventuellt något slags nödgodis för nödsituationer med. Enkla turskidor och enkla skridskor duger gott för småttingarna. Det behöver inte vara dyrt eller märkvärdigt med penningslukande vistelser på stora anläggningar. Sök upp närmsta spolade is eller skogsdunge och skida på! Och fika!
  3. Mat och närvaro. A propos fika: Varför inte äta hela måltider i rastkojor, tipis eller kring en öppen eld. Ta med matsäck! Laga maten tillsammans. Kanske ta med en sagobok och läsa en saga i raststugan eller vid den öppna elden utomhus? Det kan heller inte nog betonas hur viktigt det är med lagom mycket krav vid utomhusaktiviteterna. Planera inte in för mycket, utan låt barnets tempo (åtminstone delvis) bestämma hur långt man går eller skidar och vad man gör. Låt deras intresse och nyfikenhet styra när det går. Kanske upptäcker de ett klätterträd eller en intressant mossa. Lägg då lite tid på det. Kan man som vuxen slappna av lite och vara närvarande så kan det bli riktigt mysigt.
  4. Övernatta. Att sova utomhus, i tält eller enkla boningar är härligt friluftsliv och bra prepping. Att känna sig trygg när man sover på nya och underliga ställen och veta hur man sköter hygien, sovplats och mathållning är viktiga kunskaper. Jag har god erfarenhet av att sova lite här och där i skog och vildmark. Det brukar alltid gå att nosa upp rastkojor eller till och med hela hus med eldstad eller öppen spis som står öppna för allmänheten. Det kan vara hur mysigt som helst om man är ett litet sällskap. Ni kanske inte behöver börja med vintertältning eller att sova i snöbivack. Men erkänn att det låter lockande eller om inte annat en utmaning att i alla fall ha gjort det en gång!

Kort sagt: var utomhus med barnen. Det för er närmare varandra. Och friluftsliv är om man tänker efter lite kanske den allra bästa preppingen tillsammans med barn. Ni lär er att umgås, upplever skönhet och visst mått av strapatser tillsammans. Ni lär er om trötthet, hunger, törst, ansvar, samarbete och hur man behåller en behaglig kroppstemperatur. Ni blir mer resilienta och flexibla när det kommer till bekvämligheter och var man sover. Förhoppningsvis inte, men vem vet, en dag kanske ni måste evakuera ert hem eller kortare eller längre tid vara på flykt. Kanske i skog eller jordbruksbygd. Den som är van vid friluftsliv har redan mer än halva jobbet gjort i ett sådant läge.

Friluftsliv med barn förutsätter i och för sig att du själv tycker det är kul och har viss vana. Har du inte det, så kan ni ju långsamt skaffa er det tillsammans. Antingen själva eller genom föreningar och grupper som scouter, friluftsfrämjandet eller liknande. Om du inte gör det redan, lär dig att älska vintern! Eller gör den åtminstone uthärdlig och lärorik! Mycket nöje!

Läs mer om friluftsliv:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d