Den som vill bygga ett system med möjlighet till snabb uppskalning av matproduktionen kan med fördel snegla lite på kaninen som husdjur. Om höns är nivå ett så blir kaninen nivå två när det gäller praktiska, små och lättskötta produktionsdjur. Nedan får du reda på vad som är tricket med kaniner och varför man förr i kristider höll kaniner snart sagt överallt.
De kan försörja sig själva med mat under sommarhalvåret. Och kan hållas i bur, hägn eller enstaka eller (samkönade grupper) tom. lite halvfritt. Eller varför inte i en flyttbar bur, s.k. ”kanintraktor” så kan de användas som långsam gräsklippare. De ger förstås också gödsel som går direkt till kompostering eller till odlingsbäddarna.
De hittar själva gräs, blad, kvistar på sommaren och på vintern kan de äta grönsaksrester, fruktträdkvistar, brödbitar. De behöver alltid tillgång till hö (och gärna kvistar med bark) för att inte de ständigt växande tänderna ska bli för långa. Precis som för oss människor och andra däggdjur ska förändringar i kosten ske långsamt. Nya livsmedel introduceras långsamt. För matsmältnings skull.
Kanindjuren har för övrigt en märklig matsmältning. de äter sin första avföring för att processa sin svårsmälta föda en extra gång. Slutresultatet blir det välbekanta kulorna, harpluttarna.
Och nu till matproduktionstricket: Har man tex. en hona och en hane som sällskapsdjur (och håller dem noggrant åtskilda) så kan man vid behov sammanföra dem. Honan blir omgående dräktig i 30 dagar och är som mest fertil direkt efter födseln. Det betyder att en hona kan ge runt 10 kullar per år med upp till fem ungar i varje kull! varav hälften blir honor. Kaninen kan bli könsmogen från 4 månaders ålder…..jag orkar inte ens räkna på hur många kaniner som kan avlas fram på ett år från två individer. Jo det orkar jag förresten: det kan bli drygt 500 kaniner på ett år. Då kan var och en förstå varför det finns talesätt som att något kan ”föröka sig som kaniner”. Var och en kan också förstå den otroliga potential som finns i detta lilla djur att producera nödmat.
Så när du planerar för lite lättsam djurhållning. Komplettera din hönsflock med ett par kaniner av olika kön. Eller ett par honor och en hane. Eller så har du honor och din kompis hanar. De är stillsamma och gulliga husdjur (som bidar sin tid). Och håll dem för guds skull åtskilda. Gulla med dem och låt barnen mata dem med maskrosblad och morotsskal. Tills ni alla blir hungriga och behöver egenproducerad mat på riktigt. Då kan du släppa lös deras malthusianska potential.
Hur gör man då? Jo man behöver en bur och den behöver vara grävsäkrad i botten då dessa djur är formidabla grävare och får de härja fritt bygger de långa gångsystem och snart kikar det upp kaniner och kryper fram kaninungar ur diverse hål runt om i trädgården och in på grannarnas mark. De klarar inte stränga vintrar och i norra Sverige kan de knappast förvildas. Men i Skåne och på Gotland går det tydligen bra. Är de alltid ute tål de kyla mycket bra om de har en håla eller ett mysigt bo med hö i en låda, kanske tom en lyxig isolerad låda. Och hur gör man med slakten och matlagningen då? Ja det är ett ämne för ett annat inlägg. Men det är inte så svårt som man kan tro. Och det finns bra pedagogiskt material på tex. Youtube.
Oj, det här var visst ingen kanin utan en vild harpalt som tittade förbi hemmavid.
Själv har jag dem tillsammans i ett hägn inne hos hönsen på vintern. På sommaren bor de i flyttbara burar och gör tjänst som gräsklippare. Vill du prova kan du få ett par ungar av mig, men glöm inte att könsbestämningen är ganska svår. Mycket nöje!
Läs mer om djur: