Nu var det ju det här med överblivna käppar, slanor och sly. Vi ska undersöka ett annat sätt att bygga gratis stängsel. Det behövs ju för att hålla vilda rådjur och halvvilda höns borta från odlingarna. På sikt, när dina får anländer, fungerar denna version av stängsel också för att stängsla in fårskallar med.
Överblivna käppar från röjningar kan antingen bli ved (för mycket jobb om man har grövre ved att tillgå) eller eldas upp i det fria. Det senare är: 1. onödigt och 2. ohälsosamt för lungorna. Förvisso kan man också använda alla slags kvistar till att bygga s.k. ”rishäck” (en tredje sorts fattigmans gärdesgård), varom mer senare. Nog med trött teori, låt oss sätta igång!
För denna gärdesgård behövs:
- Stolpar (köpes- eller egentillverkade av grövre överblivna käppar)
- Massor av överblivna småträd av ca 4-8 meters längd och valfria dimensioner.
- Spett och slägga
- Ståltråd och avbitartång
- En halvdags arbetstid.
- Fika och vatten.
- Keps som skydd mot solen.
Börja med att spetta hål och banka ner dubbla stolpar
Alternativ lösning med levande stolp: Har man tur kan man använda befintliga levande småträd som kan kapas ner till ca 1,5 meters höjd och spara någon levandes gren på (nu närmar vi oss det intressanta ämnesområdet ”live fencing”, varom separat inlägg senare)
Längst bort i bilden ovan anar man en….just det, en rishäck! Den gör man djupare (längre avstånd mellan dubbelstolparna) och den sväljer praktiskt nog alla kvistar och ruskor och diverse som blir över. Den fungerar som ett mycket finare alternativ till din sunkiga rishög och du slipper eventuell uppeldning av högen. Du får en långsam kompostering och naturligtvis ett prima stängsel; En tredje variant av ”fattigmans gärdesgård” således. I rishäcken på bilden har jag redan sett ödlor, paddor steklar och annat liv. Den har alltså ytterligare en funktion, för mångfalden som ”faunadepå”. (Inom kort kommer särskilt inlägg om rishäckar, hav tålamodet!)
Sammanfattningsvis finns det flera multifunktionella sätt att ta hand om det eviga problemet med förbuskning, kvistar, sly och den evinnerliga växtkraften där ute i spenaten. Dessutom är dessa upplägg så gott som gratis, det gör heller inget. Gårdens penningar behövs — i den mån de till äventyrs skulle ackumuleras — till andra långsiktiga överlevnadsinvesteringar.
Gör problemet till en resurs! Sätt segel när det blåser! Gör en dygd av nödvändigheten! Klaga inte över mörkret, tänd ett ljus! Det var alla förnumstiga slutråd för idag. Hoppas du fått lite inspiration och egna idéer hur du ska gå vidare! Mycket nöje där ute!
Läs också om: