Om du är ivrig att börja hamstra i hemmet, så varför inte börja med att lätt och billigt ordna en hyfsad hemberedskap? Du behöver bara lite prylar, mat och vatten. Kostnad: en till två tusenlappar. Systemet är därefter självgående och kostnadsfritt.
- 1. Avsätt en halvdag eller så enkom för detta. Kvällen innan gör du en att-göra lista. På den står de inköp du behöver göra. Och saker som att: ”friställ en garderob” och ”prata med X och Y” så kan det också blir ett gemensamt lördagsprojekt.
- 2. Välj en plats där du har ditt förråd. Källare, garderob, under sängen eller annan plats för bara detta. Dels för att du alltid ska veta var det finns, smidigt kunna inventera och om du till äventyrs får bråttom en dag och evakuerar ditt hem så behöver du inte tänka till. När folk flyr från bränder och ockupationer blir det lätt stressigt och du kanske får 15 minuter på dig. För sent med andra ord att börja fundera och leta. Det finns många exempel på att folk i panik tar med sig helt fel saker från sitt hem. Därför kan man med fördel förvara sitt pass, familjealbum och en gosenalle i samma garderob.
- 3. Skaffa ett par lockförsedda förvaringslådor av plast, typ 20 liters. (tål fukt i botten och är rätt säkrade för ohyra). Du behöver också ett par 10-liters vattendunkar.
- 4. I den ena lådan lägger du fiffiga saker som tex. MSB rekommenderar. Det mesta är busbilliga saker som du kan ha nytta av både hemma och utomhus. En del har du nog redan hemma:
- Kök: Sprit- eller gaskök med bränsle.
- Tänddon: tändstickor, tändare och eldstål.
- Kniv: Gärna en pimpad överlevnadskniv/morakniv (tips gällande detta kommer i ett separat inlägg).
- Multitool: tex. en Victorinox eller Leatherman.
- Radio: superviktigt! lämpligen av flerfunktionstyp, tex:
https://civilbutiken.se/produkt/vevradio/ - Pytteapotek: Plåster, första förband, våtservetter, handsprit och smärtstillande/febernedsättande tabletter. Läs mer om husapotek.
- Bindemedel såsom: Silvertejp, buntband i olika storlekar, snöre (gärna 20 meter fallskärmslina), ståltråd.
- Ett vattenkärl av metall, gärna med stor öppning.
- En liten aluminiumglänsande överlevnadsfilt per person.
- Sysaker: ett set med stora och små nålar, ett par rullar sytråd.
- En snusnäsduk (eller coolare: ”bandana”).
- Liten presenning, kanske 2X3 meter stor. Och när du ändå är igång: lägg i en eller två blåa starka kassar av typen ikeapåsar.
- Ficklampa. Extra batterier.
- Anteckningsbok och ett par pennor.
- Toalettpapper: en rulle eller två. Bra till mycket.
- Cash is king: ha några hundringar i en pluska om du kan avvara dem.
- Kortlek och en liten bra bok.
- Bonusprylar: vattenreningstabletter, vattenfilter (varför inte ett Lifestraw?), hårt godis av typen karameller. Liten solpanel för att alstra ström till powerbank och mobil. Powerbank kan du förstås ha, men då ska den laddas –ja du gissar rätt — till jul och midsommar!
- 5. När du packat första lådan tejpar du fast en lista på insidan av locket med en förteckning över innehållet. Voila, nu kan du inventera/ändra innehåll till jul och midsommar! Men du kanske är en casual prepper som bara önskar ha den som en billig hemförsäkring, ja men låt den bara stå! Packlistan visar vad du har och hur du har tänkt den dagen du behöver den.
- 6. Den andra lådan packar du med mat och en löjligt billigt level ett kan se ut så här (per person):
- Fem kg pasta
- Fem kg ris
- Ett kg mungbönor (kan groddas!).
- Två kg socker
- Ett kilo salt
- Ett par påsar peppar.
- Tio påsar pulversoppor
- Något kilo torkade saker man gillar: nässlor, blåbär, äppelringar, svamp, eller annat
- 7. Vatten: se till att ha (minst) en 10-liters vattendunk per person. Vattnet byter du ut till jul och midsommar eller så (alltså jul och midsommar ska alltid firas och är bra högtider för en hamster eller ekorre att se över förråden).
Jag hör redan protester. En uppenbar invändning är att matolja är riktigt fett att ha, men hållbarheten är kort (där kan du ha ett tänk gällande ditt vanliga skafferi, men hur du kan lägga upp ditt vanliga hushåll är ett kapitel för sig) Upplägget ovan kostar nada och ger dig ett riktigt bra basmatsförråd som du kan klara dig på några veckor. Dessa saker håller också i många år och behöver inte roteras. Så går det nu som det brukar för många av oss, och du är en casual prepper och kanske vill göra annat i livet, så gör det inget om detta bara står orört i några år. När det är dags att rotera en dag kan du blötlägga saker och ting och mata dina prepperhöns med som du vid det laget –naturligtvis– har skaffat.
Nåväl, till sin kärna är detta inte bara tillfredställande att pyssla med utan det är väldigt billigt, enkelt och behöver inte ta mer än kanske en halv dag. Sedan kan du som god samhällsmedborgare och stolt newbie-prepper slappna av och förkovra dig genom att studera, umgås och ägna dig åt friluftsliv. Du kan också fundera på hur du ska lära dig mer eller organisera dig genom att gå med i Civilförsvarsförbundet, Hemvärnet, träna kampsport, studera för jägarexamen, drömma om en överlevnadskurs, fjälltur eller bara läsa, diskutera och se på apokalypsfilmer eller Youtube. Och vara tacksam för att du har mycket bättre prylar och käk i din vardag än vad som finns i de där lådorna!
När du hämtat andan ett tag, så är det sen dags för att tänka på din vardagsutrustning (EDC: Every Day Carry), nödväskan i bilen/på jobbet (INCH-bag; I am Not Coming Home-bag), din hemberedskap i övrigt (bug in plan) och ditt evakueringstänk (bug out plan). Spännande! Men glöm inte att din bästa prepping på sikt är att måna om din fysiska och mentala hälsa och dina relationer, utveckla din kreativitet och dina kunskaper.
Det viktigaste för att överleva i dagens Sverige kan vara tråkiga saker som att äta hälsosamt, att träna, att sköta sitt jobb, att vara riktigt klok i trafiken. Att överleva i kortvariga nödlägen kräver vissa kunskaper såsom navigering, att kunna försvara sig, samarbeta, vattenrening och hålla sig varm. Något mindre tråkigt.
Men överlevnad vid riktigt stora omvälvningar består av två faser: att först klara den akuta fasen, låt säga den första vintern, och därefter byggs nya samhällen upp. Jättespännande! Prepping för fas ett och för fas två skiljer sig en hel del åt. En nybliven prepper behöver fundera mycket kring fas ett. En senior prepper kanske jobbar mer med fas två i sikte. Dr Prepper återkommer kring detta.
Under tiden glöm inte: Låt inte rädslan styra! Keep your cool! Ha kul på vägen!