Överlevnadens 10 C

Föregångarna har tänkt till och utarbetad färdiga system och förslag på vad som är viktigast när det kommer till utrustning. Dr Prepper har haft mycket nytta av det system som kallas ”10 C” och om inte annat är det en bra introduktion till utrustningsfilosofi som helhet. Här följer en summarisk översikt som efterhand i olika inlägg på bloggen kommer att utarbetas och illustreras mer i detalj. (Se tex. om armband, pryl 5 och om strumpor, pryl 9).

1:a set (5 C)Exempel
1. Cutting toolEggverktygKniv, yxa
2. Combustion deviceElddonEldsticka, tändare
3. CoverSkyddRegnponcho, tarp
4. ContainerBehållareMetallflaska, kondom (sic)
5. CordageSnöreParacord, tandtråd (sic)
2:a set (10 C)Exempel
6. Cotton bandanaBomullstygSnusnäsduk!
7. CompassKompassKompass! magnetiserad nål
8. Candle lightLampaFicklampa, pannlampa, mobil
9. Canvas needleStor nålStoppnål, lädernål
10. CargotejpTejpSilvertejp!

Det hela rör sig om två set med fem prylar i viktighetsordning. Kniv kan således hävdas vara det allra viktigaste. (Med den kan en skicklig överlevare faktiskt skapa de följande fyra) Det första setet är vidare det nödvändigaste och kan ses som ett minimum för en icke-expert att överleva en utsatt situation, tex i vildmarken, några dagar. När personer går vilse eller blir nödställda så hittas 90% inom tre dygn, så tre dygn är ett bra mål att se till att man alltid kan klara sig var man än hamnar här i världen.

Det finns många tillägg och synpunkter på detta bland överlevare. Och flera ”C” brukar diskuteras. De viktigaste av tilläggen tycker jag är ”Communication” (tex. mobil, nödraketer) och ”Care” (tex. första förband). Mobilen är kanske särskilt intressant då den är absurt användbar i de lägen då den fungerar. Mer om detta i senare inlägg.

Systemet har sitt ursprung hos den kände överlevnadsexperten Dave Canterbury (född 1963) och har vunnit burskap världen runt inom överlevnad och bland preppers. Det har varit till stor hjälp för mig när jag drar till skogs och när jag tänker kring prepping. Utifrån det kan man både träna sig och brodera ut en genomtänkt filosofi. Det går att ständigt upptäcka nya finesser med denna utrustning och så småningom kan man modifiera det hela och eventuellt spara in på någon del. Det är inte fel att lära in de tio, eller åtminstone de fem första föremålen utantill, för då kan man ju alltid i sitt stilla sinne tänka igenom om man har tillräcklig utrustning för sitt friluftsliv eller sin resa. Och — naturligtvis — för nödsituationen!

%d