Hungerns skörd: Ny spännande roman av Löf

Klimatförändringarna har slagit igenom. Det har slutat snöa på vintern och det går mot en grön jul. Det händer saker ute i världen. Ryssland har ockuperat östra Europa. Lågkonjunkturen är ett faktum och maten börjar bli knapp och orimligt dyr.

I denna spänningsroman kan du följa en handfull personer när krisen rullas upp: en partiledare, en gravid kvinna, en nätberoende e-sportare/preppare och en chaffis. Samhället går in i en lågkonjunktur, matförsörjningskris, myndigheterna inför ransoneringar och ordningen krackelerar. Utan att avslöja för mycket: det blir inte precis bättre.

Nils Petter Löf (född 1984) debuterade 2017 och har redan hunnit publicera flera spänningsromaner, varav Hungerns skörd är den femte. Böckerna brukar vara behäftade med en del hemskheter och katastrofer. Allt från zombier till blodiga terrorattentat och i den senaste romanen nu alltså en samhällskollaps.

Författaren har lyckats skriva en nervkittlande berättelse. Kapitlen är korta, effektiva och spänningen höjs hela tiden. Det är rikt målat med lokalfärg från flera orter i Sverige, samtida referenser och inte helt utan komiska detaljer.

Vissa delar känns trovärdiga, andra mer fantasifullt amerikanska a lá Hollywood eller streamade zombieserier. Trots att fiktion såklart är just fiktion, det vill säga hittepå, så hade jag gärna sett lite mer reaktioner av typen samarbete och att folk sluter sig samman och är kreativa (på ett konstruktivt sätt) tillsammans; Så som studier av hur människor faktiskt agerar vid kriser. Vi har också en regering i romanen som vidtar synnerligen drastiska åtgärder. De är inte precis på din sida om man säger så.

Saker och ting går snett väldigt fort i romanen. Folk blir aggressiva och otäcka: upplopp på gatorna, plundring av mataffärerna redan första dagen. Detta är en vanlig figur inom fiktion och film. Forskning om hur människor beter sig i kriser pekar dock i en annan riktning. Vid ett stort strömavbrottet i New York, delade tex. handlarna ut batterier gratis. Handlare bygger relationer med sina kunder och de räknade med att ha igen detta när avbrottet var över. Den typen av samarbete sker hela tiden vid kriser. De flesta är inte monster och monsterbeteende tolereras kanske ännu mindre vid kriser eller när ordningen återupprättas. Vid långvarig kris eller kollaps, när ett nytt eller nygammalt samhälle tar form kanske monstren får det ännu svårare att tolereras. Nåja, detta är blott funderingar som kan uppstå när man läser dystopisk litteratur.

Mer trovärdigt är framställningen av hur sårbart vårt komplicerade samhälle är med leveranser Just In Time, med lagerhållning på vägarna. De två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna samarbetar, vilket också känns trovärdigt inför en större kris.

Romanen har en del språkliga brister och personporträtten är grunda. Gestalternas psykologi är i huvudsak schablonartad och stereotyp. Det är mest yttre skeenden som beskrivs. Personerna förändras just inte och förvånar inte. Men man måste tillstå att det finns nerv och att personernas öden vävs samman på ett genomtänkt sätt. Språkligt sett är det prosaiska miljöbeskrivningar och korta meningar. En del metaforer haltar och stör flytet i läsningen. Direkta grodor dyker upp, såsom ”militära veganer”, eller meningen där ”En av polisbilarna (..) hade agerat med instinkt”. Antingen är det brister i korrekturläsningen eller så har det blivit fel när texten digitaliserats?

Romanen påminner om Wilderängs Stjärnklart (2015). Men vi får hos Löf mer skildrat ur regeringens perspektiv, vilket är intressant. Framställningen är filmisk och berättelsen skulle fungera bra som film.

Hungerns skörd tjänar som en spännande påminnelse om hur skört vår nuvarande försörjning är och hur hjälplösa människor kan bli när livets nödtorft måste ransoneras, infrastrukturen fallerar eller för den delen vikten av att vara förberedd. Att ha extra mat och vatten hemma, vikten av att vårda sina sociala nätverk och att ha en plan när något större oväntat händer. Personerna i boken hade klarat sig mycket bättre om de hade varit preppers, haft lite förråd, lite kunskap och förståelse för krisberedskap, en evakueringsplan (och lite människokärlek.) Även en någorlunda erfaren preppare som Dr Prepper fick en känsla av och en impuls att se över sina förråd och sin bug-out-plan. Men dras inte med alltför långt av din rädsla eller dina impulser. Tänk långsiktigt, lär dig producera egen mat och lär dig att samarbeta med människor runt omkring dig! Happy prepping!

Referens: Löf, Nils Petter, Hungerns skörd (Helsingborg: Whip media, 2019).

Jag läste boken via mitt stadsbibliotek i appen ”Biblio” där du kan låna och läsa eböcker direkt. Smidigt! Den finns som också som lågprispocket och vill du köpa den så är du välkommen att gå in på min sida Reklampaus och beställa via Bokus.

Du kanske också vill läsa: Är du förberedd? Ny bok av paret Wilderäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d