Hemmaskytte: mitt i prick!

Att öva prickskytte hemma är en trevlig hobby. Vad överlevnad och prepping anbelangar är det — naturligtvis — en viktig sak att förstå sig på jakt, åtminstone i teorin, och att kunna hantera vapen. Du måste förutom att hantera vapen säkert även träffa någorlunda mitt i prick helt enkelt. Dr Prepper ska nu demonstrera tre sätt att öva prickskytte på i hemmet.

Innan man ens tänker tanken att skjuta med vapen måste man förstå säker vapenhantering och även tillämpa det strikt. Det är en del av skyttet och av träningen; Del ett faktiskt. Den dagen du är stressad och din överlevnad hänger på att du fäller ett byte så bör du så att säga inte skjuta dig i foten och inte heller skjuta din kompis eller någon förbipasserande. Vid en långvarig kris har vi redan i andra inlägg redan konstaterat att hälsa och hygien är långt viktigare än vad många kanske tror. Skjuter du dig själv i foten i en situation där du inte har någon vårdpersonal att söka upp och ingen antibiotika tillhands så kan du nog räkna det som att du tagit livet av dig själv. I onödan. Hur undviker man att skada sig själv och andra då?

Militären kan det där med vapen och tillämpar fyra heliga vapenregler. Förstår man dem och tillämpar dem så är man säker. I militär version lyder de sålunda:

1. Hantera alltid alla vapen som laddade
2. Rikta aldrig mynningen mot något som du inte är beredd att bekämpa
3. Håll fingret från avtryckaren tills vapnet riktas mot målet
4. Var säker på ditt mål. Vet vad som finns mellan dig och målet samt vad som finns bakom. Bekämpa aldrig något som du inte har identifierat

Du behöver inte som militärerna ”bekämpa” vare sig måltavlor eller eventuella byten, men principerna ska gälla även vid prickskyttet hemmavid tycker jag. För att du liksom överlevnadens 10 C ska kunna lära dig detta utantill, så kan du tänka:

  • Laddat!
  • Mynningen!
  • Varbygeln!
  • Målsäker!

Med detta sagt ska vi först skjuta med klassikern luftgeväret. Detta exemplar fick jag i tonåren, vilket nu var några år sedan. Eller möjligen decennier.

Du bryter geväret och på så sätt skapas ett inre lufttryck. Du laddar med särskilda blykulor och du kan sedan prickskjuta mot en tavla med kulfång. Tavlan på bilden har två fantasidjur på sidorna som du kan pricka. De lägger sig då ner och hålls av en magnet. Rundeln i mitten prickar du sist och då reser sig elefantankorna upp igen. Fiffigt! Blyet samlar du ihop för att sedan lämna in till återvinningen. Bly var en gång i tiden hårt bundet i mineraler och fanns inte i de ekologiska kretsloppen. Nu finns det i allas våra hjärnor och gör att de funkar lite sämre, vilket det finns otaliga exempel på. Vi stackars biologiska varelser har varken användning för det eller försvar mot det (och nu talar jag om metallen, inte om vinande blykulor).

Nästa metod att öva prickskytte är med pistol. Dr Prepper har en pistol som man kan skjuta ärtlikande och miljövänliga runda kulor med. Den drivs av kolsyrepatroner.

Magasinet är pennliknande med en fjäder som matar upp kulorna. En insexnyckel används för att öppna botten på handtaget och byta patron. En nackdel är att den inte ger någon rekyl alls, så man får liksom inte en riktig skjutkänsla. Efter att ha börjat skjuta riktig pistol så vill man gärna ha rekylen även när man över hemma.

Därför har doktorn införskaffat en annan typ av pistol. Den är en kopia av hans riktiga Glock 17, en av världens mest populära skjutjärn. Kanske felaktigt ”skjutjärn” då det faktiskt var den första populära pistolen som hade en stomme (underdel) gjord av plast. Den lanserades 1983 och blev en riktig hit, så att säga. Den används mycket av poliser i USA, och av svenska försvaret där den bär det kryptiska namnet Pistol-88.

Glockkopian är välgjord. Den har en rörlig mantel av metall och du kan göra mantelrörelse, alltså dra pistolens överdel bakåt när du laddar in en kula i loppet. Den har (nästan) rätt tyngd och magasin och vapenhantering är som på det riktiga vapnet. Samma kulor används som till kolsyrepatron-pistolen, men den skjuter lite gas bakåt också så att du får en rekyl.

Nu har du fått inblick i tre olika sätt att skaffa dig erfarenhet med vapen och skytte. Enkelt och roligt. Tänker du bara säkerhet först och tillämpar de fyra vapenreglerna så kan du sätta igång och skjuta lite på hemmaplan. Ja, det går till och med att skjuta med dessa vapen inomhus.

Häromdagen var jag ute i skogen med ett tiotal tonåringar som fick stå i kö för att träna på vapenregler och skytte. Intresset var på topp och det blev noll skärmtid på ett par timmar. De fotade inte ens. Så skytte kan också skärpa sinnena och få oss att återvända till verkligheten.

Förvisso finns det jaktvapen såsom hagelbössa och älgstudsare. Och hela processen med att skaffa jägarexamen om du vill det. Och förstås pilbåge! Men allt detta är en annan historia som du kan läsa mer om hos Dr Prepper under hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d