Flugfällan — en rötmånadshistoria

Mot slutet av sommaren dyker de upp, riktiga överlevare och i förfärande mängder. De kallas ”bananflugor” och svärmar i ditt kök. Egentligen är de oftast av familjen ”daggflugor” och inomhus är det bara de som håller till bland krukväxterna: ”sorgmyggorna” som bär på ett vackrare namn. Även Dr Preppers hem har invaderas av dessa ovälkomna gäster. Men han står naturligtvis inte rådlös när det börjar blåsa snålt och rötmånaden sätter allt i förruttnelse och förvandling. Han gör sig istället med några enkla åtgärder till flugornas herre.

Nu gäller det att införa hygienrutiner och avlägsna allt som befinner sig i jäsning och förfall, särskilt övermogna frukter, sopor och kompost. Man får helt enkelt övergå till att tömma soporna varje kväll. Och diska varje dag. En bra sak är att koka upp vatten och hälla i diskhoar och eventuella golvbrunnar. En miljövänlig metod som tar kål på äggen och som också är ett utmärkt medel mot svartmyror nära husgrunden. Jag testade det mot just myrorna med stor framgång tidigare i sommar.

Med detta sagt är det dags att förfärdiga en flugfälla att ställa på diskbänken. Du behöver fem enkla saker.

Du tar en burk eller ett glas och blandar en halv deciliter vinäger med ett par deciliter vatten. Du tillsätter ett par teskedar socker och två droppar diskmedel. Fällan ställer du på diskbänken. Socker och syra lockar flugorna som tror att det hela rör sig om mjuk frukt. Diskmedlet tillsätts bara för att minska ytspänningen.

Jag gjorde just detta idag och efter en timme hade jag fångat ett hundratal flugor. Se där, med små medel kan man nå stora resultat!

Men vad är egentligen rötmånaden? Den omnämndes i bondepraktikan som bönder framförallt på 1700- och 1800-talen läste och rättade sig efter. Där stod om ”järnnätterna” i början av juni som kunde förstöra årets skörd, hur man förutser regn och vackert väder, astrologi och andra mer eller mindre nyttiga saker. Och om rötmånaden, som enligt de gamla romarna inträdde när hundstjärnan Sirius blev synlig vid horisonten mot slutet av juli, men i senare tid räknades som när Lejonets stjärntecken inträffar (22 juli till 22 augusti).

När det varit varmt länge mot slutet av sommaren och det var hög luftfuktighet hade man sedan urminnes tider noterat att mat höll sig sämre. Och förvisso, det gynnar insekters och bakteriers tillväxt. Men rötmånaden är mer än så, märkliga och obehagliga saker kunde hända. Människor bli galna och missfoster födas. Fan trot som det heter, men ordnar du en flugfälla enligt ovan minskar du risken något att drabbas av vansinne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d