Bågskyttets ädla konst: några nybörjartips

Tänk att gå ut i höstgryningen på frostnupet gräs när solen skickar sina första strålar mot din piltavla. Du andas lugnt och tar på dig din enkla utrustning, spänner bågen och släpper långsamt och medvetet iväg några pilar som sätter sig i tavlan. Du går fram till tavlan, markerar och gör om proceduren. Det hela tar inte så många minuter. En härlig morgonrutin som gör gott för kropp och själ.

Bågskyttet är sedan århundraden en omvittnat meditativt syssla och om du inte blir en bättre och mer harmonisk människa av det, så blir du i vart fall en bättre överlevare då bågskyttet också kan vara din vän i en situation när du behöver jaga. Vill du bli en god skytt behöver du också mental och fysisk träning av olika slag. Ämnar du bli en mästare kan du ägna ett helt liv åt bågskyttets konst. Läs för all del gärna Eugen Herrigels klassiska bok om bågskyttet som konstform och meditation. (Referens nedan).

Utrustningen är enkel. Du behöver en pilbåge. Jag använder en allroundbåge av ”Recurve-typ. Den är snygg, ser ut som en riktig pilbåge och i och med att den är böjd i ändarna blir den lite lättare att spänna än en traditionell båge. Du behöver också pilar förstås (av rätt längd för ditt drag), en ”tab” för att skydda fingrarna som du drar i strängen med och ett underarmsskydd för att skydda dig mot att strängen träffar dig när du släpper iväg pilen. Jag lovar, det kan göra ordentligt jättejobbigt ont annars. Sedan behöver du något att skjuta på. Har du en lättspänd svag båge kan du skjuta på lite av varje, en säck med packad halm tex., men har du en stark båge behöver du tänka till så att du får lös pilarna. Och att du inte skjuter rakt igenom din måltavla. Greppa pilarna så långt in som möjligt och dra rakt bakåt. Ingen blir glad av krokiga pilar. Ett pilkoger att ha vid höften är också snyggt och funktionellt. Kanske inte på ryggen trots allt, men ja, det är cool.

Vi börjar med att ta en titt på utrustningen:

Tillsammans i gryningsljuset

En mjuk spånskiva, sådan som man hade tidigare under tapeterna på väggarna, är ett utmärkt material. Jag gjorde en träram med en gammal skruvtving, som jag hittat i ett uthus, på toppen. Därefter sågade jag till mjuk spånskiva i rektanglar och packade inuti ramen, De går sedan att tvinga ihop så de blir packade. Pilarna skjuts fast. Därefter lossas tvingen så det blir lösare packat och pilarna lätt kan tas loss, även om jag skjuter med den starka bågen med 45 punds dragstyrka. Jag orkar inte ens tänka på att de engelska långbågarna skulle spännas med 90 punds dragstyrka. För träning använder jag en mjukare båge med 20 punds dragstyrka, då är det inga problem att skjuta 30 eller 50 pilar. Nåja, det kan kännas lite i axlarna det med, så det går inte att fuska med gymträningen om man vill bli en flink bågskytt.

Recurve-bågen använder jag själv, som sagt, och typen rekommenderas varmt för nybörjaren. Den erbjuder en kompromiss mellan klassiskt bågskytte och lätthet. Den är enkel, snygg och du kan utvecklas för evigt med en sådan. En annan fördel är att du kan skruva isär den och transportera lätt. Du kan också relativt billigt byta styrka på bågen på en minut. Under träningen är den en stor fördel att ha en båge som är lätt att spänna. Annars må du få ont i axeln och lite överallt. En recurvebåge funkar bra som en allsidig båge, kanske fokus på prickskytte men duger även för jakt. Räkna med att lägga ett par tusen om du vill ha en hyfsad båge som du kan ha och utvecklas med under många många år. Ytterligare en tusenlapp för kringutrustningen. Små barn kan du utrusta med billiga glasfiberbågar. För att väcka lusten och för att leka utan att pappa blir nojig för den omilda och infantila hanteringen.

Utrustningen. Komplettera med måltavla och mindfulness.

Du får skjuta fritt på egen mark, men såklart tänker du på säkerheten! Rikta aldrig spänd båge mot något du inte är säker på eller som du inte är beredd att träffa. De övriga vapenreglerna är inte lika relevanta som för pistol eller gevär, kanske. Du behöver således inte alltid betrakta bågen som laddad. Jakt med båge är tillåtet i många länder, men ännu inte i Sverige, även om det eventuellt kommer att bli det. Tänk på att du inte får skjuta på annans mark. I värsta fall kan du begå jaktbrott även om du inte skjuter på de stackars djuren.

Är du sugen att sätta igång? På många orter finns klubbar där du kan få mycket hjälp och stöd i början. Och låna bågar. Stämningen brukar vara god och hjälpsam. Den här killen, NUsensei, har en rätt tråkig men riktigt bra och vederhäftig serie filmklipp som för dig in i bågskyttets värld. Vill du börja från noll med bågskytte, så kan du gott gå i hans skola:

Bågskyttet är en fin sysselsättning, och det finns risk att du blir fast. Men det gör inget, för det kan betraktas som god prepping. Och det är också en skön avkoppling. För att träffa där du vill måste du finna balans mellan anspänning och avslappning och andas på ett funktionellt sätt. Det blir till rena rama minfulness-träningen. Något som så många i ett tidevarv av nedsatt stresstålighet och psykisk ohälsa skulle kunna ha glädje av. Mycket nöje! Och glöm inte Verner von Hedeinstams bevingade ord: Det är skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge!

Referenser: Eugen Herrigel, Zen i bågskyttets konst (Konstanz, 1948). På engelska 1953 och på svenska 1975. Boken finns på engelska på Bokus som du når via min alldeles egna reklamsida.

Om du nu är inne på primitiv teknologi, som man ändå får kalla bågskyttet, eller annat skytte, så kanske du är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d