Hösten utifrån och in: 8 saker att göra

Hösten är Dr Preppers favoritårstid. Mycket börjar på nytt. Det är fräscht och vackert och kallbadsäsongen börjar. Allt eftersom hösten lider blir det mörkare och man kan dra sig liksom lite inåt bildligen och bokstavligen. Trädgården får vila, frilufslivet ändrar form och man kan läsa och handarbeta. Vintern med alla dess glädjeämnen, inte minst skidor och vinterbadandet har man dessutom att se fram emot. Låt oss titta på några saker att göra, utifrån och in.

Nöjen och sysslor finns det gott om hela året. Det underlättar ett harmoniskt sinne om man inte kämpar emot väder, vind och planetens rörelse. Och det ger året ett skön långsam rytm. Typ: ”Go with the Flow”. Vi börjar utomhus:

1.Skogens skafferi. Har du möjlighet: dra till skogs! Det ger vandring, avkoppling, motion. Stilla ensamhet eller trevligt sällskap. Dystra vänner, ledsna släktingar eller buttra barn kan liksom leva upp när de kommer ut i skogen. Väl där kan man ha en målsättning som ger nerv till utfärden. Det brukar vara lätt att hitta lingon eller blåbär. Lite beroende på var man bor är det mer exklusivt med hjortron. Bären rensas när man kommer hem och det är bara att koka sylt: i med lite socker och koka utan vatten. Sedan hälls den heta sylten i rena burkar som varit i kokande vatten eller pastöriserats i ugnen i 80 grader en stund. Färdigt!

Svamp kan också vara lätt. Gula kantareller är omisskännliga och kanske de godaste om man vet var de gömmer sig. Karl-Johan ger mycket mat och kan inte förväxlas med någon giftsvamp. Mot slutet av hösten brukar trumpetsvampar och trattkantareller frodas och de är lätta att skörda. Plocka, fika, rensa, torka i rumstemperetur på tidningar ett par dagar. Sedan förvaras de i en burk och kan ätas fortfarande efter många år. Gör sig gott i såser, risotto eller pasta.

2. Trädgårdens skafferi. Nu är det payback time för insatt arbete! Skördetid. Det du har odlat på balkonger, i mullbänkar, växthus eller på friland kan skördas, ätas och beredas för förvaring. Det finns många lösningar: äta direkt, torka, frysa, byta bort mot annat, ge bort som present för att bygga allianser. Har du en jordkällare av något slag så lär dig att använda denna. Den fungerar off grid och du kan behöva trimma in din konservering/förvaring så du vet hur du ska göra. Glöm inte att ta reda på dina eller andras äpplen. Dagens Sverige är nedlusat med äpplen som får ruttna bort till ingen nytta. Ta rätt på dem: ät dem, sylta dem, torka dem! Du kan lätt lägga upp ett helt vinterförråd av sylt, mos, klyftor eller torkade äppelringar. Billigt, nyttigt, miljösmart och bra till beredskapsförrådet.

3. Bygg upp en fröbank. När du skördar och sedan ställer i ordning trädgården ingår det i varje preppers tankevärld att man bygger upp en fröbank. Du har stor nytta av att kunna skörda och förvara utsäde inför kommande odlingssäsonger. Lyckligtvis är detta för de flesta fröer enkelt. Om inte annat kan du börja med att fokusera på de enkla fröerna såsom tex. ärtor och bönor. Låt dem bli övermogna, sedan tar du in dem för torkning i rumstemperatur. Därefter kan du skriva sort och årtal på kaffefilter och förvara dem mörkt och torrt. Potatis är svårare att bevara som utsäde, så håller de tex bara över vintern tills nästa sommar, men då det är en så viktig gröda rekommenderas du att lära dig och utöva denna konst (mer om detta i framtida inlägg) Fröbanken kan förvisso bli en av dina värdefullaste tillgångar när det kommer till överlevnad på sikt vid en större omställning. Vill du göra det på enklaste sätt kan du köpa fröpåsar och förvara. Många, såsom ärtor är mer eller mindre dugliga fortfarande efter flera år.

4. Ved till vintern. Behöver du ved till vintern så känner du säkert redan till känslan av tillfredsställelse när du med eget arbete har staplat upp och säkrat årets (och gärna nästkommande vinters) behov. Det ger många vuxenpoäng att också vara överintresserad av ved. Att tänka på, jobba med och planera lite för mycket med den. Av tradition huggs träden och fraktas hem till gården på vintern. Till midsommar ska den vara upphuggen för att torka över sommaren. Bäst effekt ger den om den sedan eldas kommande vinterhalvår. Men det går såklart att använda äldre ved än så. Själv förbrukade jag ca 12 kubikmeter ved över vintern förra året och hade därmed det dubbla (jag har en del vuxenpoäng). Det var från träd till vedpanna ca två veckors heltidsarbete med motorsåg, hemdragning med bilkärra, kapning, klyvning, stapling och införsel samt eldning. Pust.

5. Gå en intressant kurs. Hösten och vintern erbjuder många härliga dagar och mörka kvällar då man kan lära sig något nytt. En självhushållare eller prepper kan inte ha nog med kunskap. Läsa i all ära, men vissa saker lär man sig bättre av levande människor och det kan ge en bra knuff att verkligen göra saker om man går en kurs. Utbudet är oändligt. Kolla med studieförbunden, de har kurser i hantverk, djurhållning, jakt, sömnad, odling eller tom. prepping. För kärlekens skull rekommenderas en buggkurs. Eller gå civilförsvarets grundkurs. Eller kolla vad Försvarsutbildarna har att erbjuda. Eller gå till en kampsportsklubb och lär dig självförsvar samtidigt som du får ha riktigt roligt.

6. Handarbeta. Som jag skrivit om i andra inlägg är det god sed och bra prepping att lära sig att ta hand om sig själv och sina prylar. Eller varför inte göra egna? Ta för vana att laga trasiga saker där det går eller i all fall i de fall där det är enkelt. I en överlevnadssituation eller vid en större kris kan ditt liv hänga på att du kan laga dina strumpor eller en reva i din regnjacka. Det är heller inte dumt att kunna sticka dina egna vantar eller sockor. Mörka kvällar framför teven eller framför en brasa kan du tälja, sticka eller laga dina byxor. Det är också grymt trevligt att handarbeta tillsammans med de dina eller med vänner. Man pratar så bra. Bättre än om var och en leker med mobilerna under samvaron. Sådan är i vart fall min erfarenhet.

7. Påbörja läsningen. Hösten och vinterhalvåret lämpar sig utmärkt även för innesittaraktiviteter av typen läsning. Det finns hur mycket som helst att läsa: böcker, tidskrifter, bloggar, poesi. Använd ditt stadsbibliotek eller andra bibliotek. Har de inte böckerna du vill ha kan de fjärrlåna det mesta. Du kan också låna ljudböcker och eböcker gratis hemifrån. Se det som att du får en liten bonus för dina skattepengar.

Du kan ju också läsa ett par bokrecensioner:
Wilderäng och Wilderäng, Är du förberedd? (2019)
Nils Petter Löf, Hungerns skörd (2019

8. Dekorera din boning. För att livet trots allt är stort och vackert så kan du lika gärna låta det synas. Och under en mörkare tid kan det behövas något som lyser upp. Förutom att ordning och snygghet alltid råder i en preppares hem, kan du i en kris eller efter kollapsen behöva både humor och skönhet. För att det är två saker som gör livet värt att leva. Så börja träna redan nu.

Livet ändrar således form under höstens gång. Det är stor skillnad mellan tidig och sen höst. Egentligen borde vi har fler än fyra årstider, jag menar, hur kan man jämföra midvinter med senvinter? Två olika livsformer! I andra kulturer, såsom den samiska, räknar man med flera årstider, kanske 7-8 stycken. Klokt, och det speglar omvärlden bättre än att ha fyra var man än bor. Låt oss ha senhöstglädje istället för novemberdepp!

Se där, bara ett axplock av saker och ting man gott kan göra om hösten. Och lära sig älska den, om man nu inte redan gör det. När hösten övergår i vintern blomstrar den yttre aktiviteten igen, samtidigt som man kan fortsätta det inre karaktärsdanande arbetet med att handarbeta, läsa, umgås, bjuda grannen på fika, sortera sina förråd, tillverka en egen sovsäck av skräp, förvandla din mobil till ett överlevnadsmonster eller själv iståndsätta en riktigt bra preppingkniv. Sådant man kan kommer att kunna läsa om på bloggen under kommande senhöst och vinter.

Läs om fler höstaktiviteter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d