Äntligen spårsnö! Balsam för kropp och själ i epidemitider.

Om du är i frivillig eller ofrivillig coronakarantän och fortfarande får gå ut, så passa på! Det är inte lämpligt att besöka gym, gallerian eller karatedojon med tanke på smittofaran. Risken finns således att du försoffas och det läggs årsringar runt magen. Men den stora fria naturen finns — naturligtvis — kvar och där är det gratis att motionera. Väl ute behöver du inte trängas eller kindpussas. Här följer en bildrapport från en vårvintervandring med spårsnö och vackra isfenomen. Kan du känna igen de olika tassavtrycken?

Fortsätt läsa ”Äntligen spårsnö! Balsam för kropp och själ i epidemitider.”

Friluftsliv med barn: älska vintern!

För Doktor Prepper faller det sig naturligt att gilla snö, kyla och vintersport; ja till och med mörkret tycker han är vackert och mysigt. Säsongens första snöfall, när isen lägger sig, frostnupna morgnar och att göra upp eld i snöigt läger, skrinna på blanka isar eller åka längdskidor i en lång skogsbacke ger stor glädje. Även en mild vinter med enstaka plusgrader och utan snö har sina fördelar. Då kan man ju bara fortsätta höstaktiviterna som om inget särskilt har hänt! Själv hittade jag tex. kantareller i december. Det är förvisso en udda, men likväl en glädje.

Fortsätt läsa ”Friluftsliv med barn: älska vintern!”

Den mörka badsäsongen: om värmande kallbad

Bada utomhus kan man göra året om. Det är en kul grej som ger dig mycket uppmärksamhet, men det finns också andra aspekter såsom hygien i överlevnadssituationer och — ja faktiskt –det verkar till och med vara bra för din hälsa! Det är inte så märkvärdigt som jag trodde innan jag regelbundet började bada året om. Det är ungefär som att bada i en fjällbäck om sommaren, men råkar det vara snö och is runtomkring så ser det väldigt kallt ut. Se det som en bonus.

Fortsätt läsa ”Den mörka badsäsongen: om värmande kallbad”

Bågskyttets ädla konst: några nybörjartips

Tänk att gå ut i höstgryningen på frostnupet gräs när solen skickar sina första strålar mot din piltavla. Du andas lugnt och tar på dig din enkla utrustning, spänner bågen och släpper långsamt och medvetet iväg några pilar som sätter sig i tavlan. Du går fram till tavlan, markerar och gör om proceduren. Det hela tar inte så många minuter. En härlig morgonrutin som gör gott för kropp och själ.

Fortsätt läsa ”Bågskyttets ädla konst: några nybörjartips”

Sök dina rötter: Något om ätliga växter

Nyttoväxter kan man ha god nytta av, därav namnet. De kan tex. vara ätliga eller användas för medicinskt bruk. Det finns också många andra sätt att nyttja våra vänner växterna: som skohö (starr eller kaveldun), fnöske (fnösketickan), tillverka snören (granrötter, nässlor eller lindens bark), avskräcka skadedjur (enris, gråbo, vitlök), rengöring (björk) eller som värmande ved. Listan är närmast oändlig och det finns skäl att återkomma till flera av dessa exempel. Här ska Dr Prepper titta närmare på en handfull ätliga överlevnadsväxter som han hittat nyligen och som är bra att hålla koll på i en nödsituation.

Fortsätt läsa ”Sök dina rötter: Något om ätliga växter”

Pryltest: självplock av fästingar

Det finns många spännande parasiter här i världen och den jobbigaste där vi bor är nog fästingen. Där det är kalla vintrar och frosten går tillräckligt djupt fryser dessa små spindeldjur ihjäl, men det milda vädret nuförtiden gör att de frodas och sprider sig. De suger blod tre gånger i sin livscykel: som larv, nymf och som fästing. De ser ut som typ fästingar hela tiden, bara allt större.

Fortsätt läsa ”Pryltest: självplock av fästingar”